Пропускане към основното съдържание

Защо е важно да ползваме слънцезащитни продукти

Здравейте, предполагам всички знаете колко вредно е слънцето са кожата ни. За това в тази публикация, ще прочетем малко за вредите на слънцето върху кожата ни и за това че понякога е по-добре да сме по естествени.

Лекарите за пореден път подчертават, че е важно да използваме слънцезащитни продукти, за да предпазим кожата си. За много от нас е трудно да изберем правилния крем, защото пазарът е залят с продукти с различен фактор за защита(SPF). Но дали високият фактор означава по-добра защита? Не съвсем, казват лекарите, които предупреждават да не се подвеждаме от рекламите.

Слънцезащитният фактор е мярка, която показва до каква степен съответен продукт ни предпазва от слънчевите лъчи. Ето защо е вероятно да предположим, че по-високият фактор предполага по-добра защита, но всъщност разликата между по-високия и по-ниския фактор не е много голяма. Например, лекарите дерматолози твърдят, че разликата в ефективността между слънцезащитния фактор 30 и 15 е само 1.2%. Това, което всъщност е различното, е количеството крем, който нанасяте върху кожата, и времето, когато сте се намазали, твърдят специалистите.

Всъщност слънцезащитен фактор или SPF (Sun Protection Factor) това е времевият фактор, който забавя появата на изгаряне на кожата при стандартни условия, т.е. при излагане на слънчеви лъчи UVA и UVB и за количество 2 мг/кв.см фотозащитен продукт, приложен на кожата. Например, ако кожата изгаря без защита след 15 минути излагане на слънце, то със SPF 10 слънцезащитен продукт изгарянето ще се получи след 10 x 15 минути, или 150 минути излагане при същите условия. Слънцезащитният фактор ви позволява да определите фотопротективния капацитет на даден продукт, така че да изберете подходяща защита за вашата кожа, като отчетете условията, на които ще бъдете изложени.

Дерматолозите съветват да нанасяте обилно количество слънцезащитен продукт върху всички открити части на тялото най-малко 15 минути преди да излезете на слънце. А ако сте в страна, където времето е много горещо и се потите повече, трябва да се мажете повторно на всеки два часа.

Същото правило важи и когато ви предстои да се потопите в басейна или морето – намажете се обилно с крем и повтаряйте процедурата на всеки два часа. Не се заблуждавайте, че слънцезащитните кремове са водоустойчиви, защото в крайна сме

тка всички подобни продукти се отмиват. Възможно е те да действат по-продължително, докато сте във водата, но на етикета трябва да е посочено дали те са ефикасни в продължение на 40 или 80 минути и кога да се намажете отново.

Когато говорим за слънцезащитните продукти, трябва да обърнем внимание на още нещо. Много хора считат, че тяхното предназначение е единствено да ни предпазят от изгаряния. Но прекаленото излагане на слънце може да доведе до преждевременно остаряване, загуба на блясъка, пигментация и появата на фини линии по кожата. Нанасянето на крем със слънцезащитен фактор 15 означава, че може да стоите на слънце около 50 минути или приблизително 2 часа без да навредите на кожата си.

Лекарите препоръчват да използваме слънцезащитни продукти целогодишно, но преди всичко не бива да забравяме, че физическата защита е много по-ефективна. Разбира се не бива да пренебрегваме слънцезащитните кремове, но ако трябва да следим за времето и на всеки два часа да се мажем отново, може да се окаже неудобно. Ето защо физическата защита като шал, дреха с дълги ръкави или чадър например са важни, защото те ви крият от директното въздействие на слънчевите лъчи. Носенето на шапка или друг вид покривало за главата също е много важно, защото те ще предпазят косата ви. Освен това лекарите препоръчват, ако не се налага, да не излизате навън между 10 сутринта и 2 след обед през горещите дни, защото тогава слънцето е най-силно.




Avene Sun Autobronzant автобронзант мляко за тяло



Подхранващият бронзиращ лосион на Avène Sun е за лице и тяло с чувствителна кожа. Той е хипоалергенен и без комедогени. Гарантира Ви естествен тен и оставя кожата хидратирана и свежа. Подходящ е за всички типове кожа. Обогатен е с термална вода Avène с успокояващи свойства, като много добре се понася дори и от чувствителна кожа.
Ефекти: съвършен естествен тен
ефективна хидратация на чувствителна кожа
Състав:термална вода Avène -от 1936 г. са известни терапевтичните ефекти, от извора на река Орб, която се намира в близост до село Авен в Южна Франция.
Тип кожа:Подходящ за всички типове кожа, дори и за чувствителна.
Как се прилага:Нанесете тънък слой крем на почистена суха кожа. Интензивността и продължителността на това зависи от приложеното количество. За да се постигне траен тен, е необходимо да се нанася всеки ден. След прилагане измийте добре ръцете си. Облечете се 20 мин. след нанасянето на крема.


Важно е да знаете че:

Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи без предпазни мерки ускорява ефектите на стареене и повишава риска за развитие на кожен рак, показват резултати от различни научни изследвания.

С течение на времето, ултравиолетовата светлина уврежда влакна в кожата, наречени еластин. При този процес кожата започва да се свива, опъва, губи еластичността си.

Излагането на слънце постепенно води до появата на кожни промени, които смятаме за нормална част от остаряването. Вредата от ултравиолетовите лъчи върху кожата може да не е очевидна в по-млада възраст, но тя със сигурност се проявява по-късно в живота, обясняват дерматолози.

Полагането на правилните грижи за защита на кожата от слънцето обаче, може да я запази здрава и млада за по-дълго време, казват експерти.

1. Как слънцето променя кожата ни?

Смята се, че излагането на слънце причинява:
предракови (актинична кератоза) и ракови (базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом) кожни лезии;
доброкачествени тумори;
фини и груби бръчки;
лунички;
пигментация;
разширение на малките кръвоносни съдове под кожата;
еластоза - унищожаване на еластична тъкан, което причинява линии и бръчки на кожата.


Не забравяйте, че трябва да използваме слънцезащитни продукти не само през лятото, а през цялото време. Добри слънцезащитни продукти може да намерите тук : http://www.enzo.bg/

Коментари

Популярни публикации от този блог

..:: M.Asam - красотата от силата на гроздето ::..

Днес ще ви запозная с една за мен нова марка козметика - M.Asam. През 1963г. Ингрид и Ерих Асам основават своя фирма за производство на козметични продукти.В началото на осемдесетте години на миналия век сред лозята на фамилия Асам в така наречения Южен винен маршрут,започва да работи първата германска фабрика,за добив на ценни екстракти от семките,пулпа,люспите и филизите на бялото и червено грозде.Така през 2000 година се появява луксозната козметична линия M.Asam-създадена за да дарява красота със силата на гроздето. М- като Маркус и Мириям. Държа да отбележа,че моята кожа е нормална с мазна Т зона,а при много студено време зоната около носа ми се зачервява и започва да се бели на места около носа. Ето и какво получих от M.Asam за проба и мнение. AQUA INTENSЕ - Хиалурон крем ( дневен крем)  Това дневен крем.Хидратант с лека неароматизирана хипоалергенна формула,с отлична понусимост дори и към най-чувствителните кожи,подходящ е за мъже и жени. Много съм доволна от

Комплект The Rituals

  Здравейте, прекрасни! Днес ще ви споделя впечатленията си от един комплект на The Rituals. който съдържа четири продукта. Първия е душ гел под форматя на пяна, скраб за тяло, боди лосион и олио за тяло с блестящи частици. Комплекта пристига в луксозна кутия, като според мен е много подходящ за подарък. Олиото за тяло е с разкошни блестящи частици. Направи ми впечатление, че при употреба попива много бързо в кожата, оставя я мекичка. Освен това не оставя следи по дрехите, и оставя много приятни бляскави частици по кожата. Скраба за тяло е много нежен към кожата, знаете има марки чийто скрабове за тяло направо свалят кожата, и аз ги избягвам. Но този скраб е съвсем нежен към кожата, след него кожата е много мека. Аз го използвам и преди да си нанеса продукти за тен, като ми прави впечатление, че така тена става много равномерен. Душ пяната си я оставих за предстоящото пътуване, защото е в много компактна опаковка. Лосиона съм използвала и преди, след слънце хидратира кожата много добре

Maybelline Christmas коледен календар

Добро утро, прекрасници! Днес, реших да ви споделя, една идея за коледен подарък за жена. Става въпрос за така известните, през последните години коледни календари с различни продукти. Вече навлезли и в България, може да откриете на съвсем прилични цени, един доста голям асортимент от почти всички марки които се предлагат на пазара у нас, Коледни Advent календари. Днес, заедно с вас, ще разгледаме коледния календар на Maybelline , и ще преценим дали си струва и дали е подходящ за подарък на близка приятелка, а защо не и на самите нас. В този коледен календар се съдържат 24 прозорчета, за всеки един ден от месец декември до коледа, като под всяко прозорче се крие продукт изненада. В този календар, може да намерите лакове за нокти в празнични цветове, няколко спирали за мигли, като една от тях аз използвам от години наред, матово червило на което също съм заклет фен, стик червила, спирала за долните мигли, заздравител за нокти, основа за лице, хайлайтър, моливи за очи и моливи за у